Matthijs Pontier sprak in bij de raadscommissie Ruimtelijke Ordening over de geplande bebouwing van de Lutkemeerpolder. Deze is in strijd met verschillende Kamerbrieven en de eigen klimaatdoelstellingen van de gemeente Amsterdam. Daarom adviseert Waterschap Amstel Gooi en Vecht, na onze motie, tegen deze bebouwing. Wij pleiten ervoor de Lutkemeerpolder groen te houden, als voedselpark met een korte keten van land naar klant. Hieronder lees je de tekst.
Beste leden van de commissie Ruimtelijke Ordening,
Ik ben lid van het Algemeen Bestuur van Waterschap Amstel Gooi en Vecht namens De Groenen, en ik spreek hier ook mede namens Reina van Zwoll, lid van de stadsdeelcommissie Nieuw-West namens De Groenen Basis Piraten.
25 november 2022 verscheen de Kamerbrief Water en Bodem sturend, als kader waar en hoe te bouwen. De huidige plannen om de Lutkemeerpolder te bebouwen zijn in strijd met die Kamerbrief en met de MRA-basisveiligheidsniveaus voor klimaatbestendige nieuwbouw.
Donderdag 12 januari heb ik in het waterschap een motie ingediend om de Lutkemeerpolder te redden met een verstandige zienswijze, die ertoe oproept verharding in de polder te voorkomen, zodat we daar water kunnen vasthouden voor drogere perioden. Deze motie werd mede ondertekend door PvdD, CU, CDA, 50Plus, Natuurterreinen en groep Quene en overgenomen door het DB, destijds bestaande uit de PvdA, VVD, Water Natuurlijk (dus inclusief D66 en Groenlinks en inmiddels ook Volt) en de boeren.
Vervolgens heeft het Dagelijks Bestuur een zienswijze ingediend die u ontraadt de Lutkemeerpolder te bebouwen. De polder ligt op 4,80m onder NAP. Hierdoor zijn de gevolgen bij overstroming niet te overzien. Het water kan 4m hoog komen te staan. Wilt u verantwoordelijk zijn voor de schade die ontstaat, als van tevoren bekend is dat er willens en wetens en in strijd met de Kamerbrief Water en Bodem Sturend, op zo’n onverstandige plek gebouwd is? Wie zou voor de kosten opdraaien?
In de huidige plannen wordt, in strijd met de Nationale Omgevingsvisie, onvoldoende waterberging gerealiseerd. Er zal grondwateroverlast ontstaan. En de waterkwaliteit zal verslechteren. Nu door de Kaderrichtlijn Water (KRW), een ‘volgende stikstofcrisis’ dreigt, is dit onacceptabel.
Verder worden recreatiegebieden nu al structureel overbelast. De hoeveelheid groen per inwoner is 80% afgenomen. Ook organisaties als de ANWB vragen daarom om natuurherstel bij provincies en gemeenten. Rond Amsterdam zijn er 23.000 voetbalvelden aan groen nodig. Dat kan bereikt worden door landbouwgrond geschikt te maken voor recreatie. Niet door het vol te bouwen met blokkendozen. Dit is bovendien in strijd met de Kamerbrief Grip op Grootschalige Bedrijfsvestigingen. Waar moet volgens u extra groen gerealiseerd worden, om het leefbaar te houden voor de inwoners van groeiend Amsterdam?
Een duidelijke meerderheid van de Amsterdammers is tegen bebouwing van de Lutkemeerpolder, maar tot nu toe houdt het stadsbestuur de plannen vol, met als voornaamste argument dat bebouwing een eenmalige zak geld zou opleveren. Hierbij wordt vergeten dat de waarde van de ecosysteemdiensten van de Lutkemeerpolder jaarlijks miljoenen oplevert, volgens onderzoek van de WUR.
Vooraanstaand economen als Barbara Baarsma pleiten voor ‘groene groei, om polarisatie en wantrouwen tegen te gaan. “Dus geen bedrijventerrein in de Lutkemeerpolder, maar een natuur- en voedselgebied met een korte keten naar de stad.”
Bovendien zou geld bespaard kunnen worden door de Nieuwe Meervaart niet in de Sloterplas te bouwen, maar de culturele activiteiten uit te breiden in bestaande bebouwing. Er is genoeg bestaand vastgoed beschikbaar in de omgeving.
Wij hopen dat u bereid bent in een programma als Samen Nieuw West met bewoners in gesprek te gaan en in overleg met bewoners de huidige plannen te wijzigen en hopelijk de Lutkemeerpolder te behouden als Voedselpark.