Verslag Veermansfeest Hannover

Begin augustus bezochten een aantal Amsterdamse Piraten, en leden van onze webshop onze zusterpartij in Niedersachsen. Dit is het verslag van Henk Meijer:


Vrijdag, 4 augustus 2017, reden mede-Piraat “Kano” en ik eerst langs Oude Pekela. Daar gaven we een envelop af, gevuld met onderscheidingstekens (pin) en Piraten-parafernalia voor het groepje eindexamen scholieren, die zich inzetten voor de Piratenpartij. Kano zei tegen de sympathieke moeder : “we dachten: op weg naar het Faehrmannsfest in Hannover doen we wat geks en gaan via Oude Pekela”. Ze antwoordde: “Ja, hij doet ook wel eens gek”. Zodoende hebben we de gesloten gemeenschap opgeschrikt.

We waren mooi op tijd bij het festival terrein. Lekker zonnetje erbij… Middenin de stad, aan de oever van een snelstromend riviertje, de Ihme. Twee weken tevoren was het terrein vrijgegeven, omdat het overstroomd was geweest. Een Voetgangersbrug verbindt de oevers. Aan de rechterkant het betaalde deel met de bandjes. Groot genoeg voor een paar honderd mensen. Het was redelijk druk. Overal bier en nergens doorgesnoven mdma. De activisten van toen nemen nu hun kinderen mee. Zo’n tiental tentjes zijn opgezet.

Aan de linkerkant is een klein parkje. Afgeschermd door een groot oud gebouw, een vrijplaats, waar nu een restaurant/bar is. Het buurtje kent veel vroeger gekraakte huisjes, waar nu alternatieve onderneminkjes zitten. In het parkje zijn verschillende standjes voor individuele acties en kleine ‘kunst’groepjes.

’s Avonds worden we bijgepraat door een vriend van Kano. De deelregering is gevallen, omdat iemand van de Groenen is overgestapt. Dit betekent overhaast verkiezingen. De Piratenpartei vreest haar subsidie als politieke partij kwijt te raken. Te weinig stemmen. De volgende dag zullen we horen hoe dat komt. In de buurt zitten diverse kiosken, allemaal open tot laat. Veel (jonge) mensen met grote flessen bier op straat.

Zaterdag treffen we in ons buurteetcafé Amsterdamse Piraten Danny en Leontien en Leontien’s dochter Katja. Voor weinig geld ontbijten we uitgebreid. Op de kaart staat ook n Belushi ontbijt : koffie, ! gauloise, 1 pakje kauwgom.  We kunnen het festivalterrein gratis op. De Piratenpartei heeft haar mobiele stand, wel 4×4 meter groot, met dak, al opgezet. We worden enthousiast  ontvangen.  Ook onze t-shirts mogen worden weggegeven tegen een vrijwillige bijdrage van 10 euro. Er zijn minstens 5 duitse piraten de hele dag actief. Voor elk verschillend kiesdistrict liggen lijsten klaar met ondersteuningsverklaringen. In totaal horen er meer dan 1000 handtekeningen te worden verzameld. Wat opvalt is de manier waarop voorbijgangers staand worden gehouden. Met lange ballonnen worden zwaarden, papegaaien en eenden in elkaar gedraaid. In no time heeft Katja de truc door en zit er een papegaai op haar schouder.

We horen de laatste roddels. Een prominente Piraat heeft op Twitter een domme opmerking gemaakt. Iedereen is in rep en roer maar toch stromen de handtekeningen binnen. Het miezert wat, dus de opkomst viel de Duitsers tegen. Nou, Wij, Nederlanders, stonden te kijken van de drukte, bedrijvigheid en dynamiek.

Overnacht laten ze alle spullen gewoon staan. Ze stelden simpelweg: “Er wordt niets gestolen”.

Wat mij betreft: Volgend jaar gaan we weer.

Henk, namens de webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *