• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

Piratenpartij Amsterdam

Voor de stad van morgen

  • Actueel
  • Bestuur
  • Agenda
  • In de media
  • Contact

Verslag uit het Waterschap

16 september 2017 door Piratenpartij Amsterdam

Verslag Waterschap Amstel Gooi en Vecht september 2017

Worden onze bruggen en sluizen aangesloten op het ‘internet of vulnerable things’?

Bij de commissievergadering van woensdag 13 september, kwam bij meerdere onderwerpen aansluiting op ‘centrale objectbediening’ (COB; oftewel: bediening op afstand) ter sprake. De commissie werd gevraagd advies te geven over een aansluiting van de Brug Nigtevecht op het COB, a 255.000,- en aansluiting van de Groote Zeesluis op het COB voor ruim 400.000,-. Daarnaast stelde Matthijs Pontier vragen over de bediening van het inlaatwerk voor het noodoverloopgebied De Ronde Hoep; een dossier dat al twaalf jaar speelt omdat bewoners natuurlijk bezorgd zijn over de schaderegeling als hun huizen in een noodsituatie onder water worden gezet. Het DB moest het antwoord over de bediening van het inlaatwerk schuldig blijven, maar ook dit lijkt geregeld te worden via centrale bediening.

In het verleden bleek het in andere Waterschappen al kinderlijk eenvoudig om vanuit huis een sluis te bedienen. Kwaadwillenden zouden zo de huizen van grote groepen mensen onder water kunnen zetten, met desastreuze gevolgen. Matthijs heeft daarom rapporten opgevraagd over de huidige beveiliging. Hieruit blijkt dat er weliswaar een inhaalslag gemaakt is, maar er nog steeds het een en ander verbeterd moet worden aan de beveiliging van verschillende zaken in Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en andere waterschappen. Wat er precies nog moest verbeteren, wordt om veiligheidsredenen geheim gehouden. Dit is begrijpelijk, maar volgens ons kan er meer informatie verstrekt worden om zekerheid te geven over bediening op afstand. Zonder zekerheid zullen wij als fractie niet instemmen met bediening op afstand van bruggen, en natuurlijk al helemaal niet van sluizen.

Demonstratie waarom benoemingen in het openbaar bestuur altijd via een transparante open sollicitatie zouden moeten plaatsvinden

Sinds het opstappen van een Dagelijks Bestuurder (DB) van de VVD, is een ware soap ontstaan over de nieuwe invulling van het waterschapsbestuur. De ontstane situatie laat goed zien, waarom benoemingen in het openbaar bestuur altijd in een transparante open sollicitatie zouden moeten plaatsvinden.

Bij aanvang van de bestuursperiode, had een VVD’er zich al afgesplitst van de fractie, uit onvrede over het proces waarin de inmiddels opgestapte DB’er benoemd was. Voor de zomer stapte deze DB’er op na kritiek uit de eigen VVD-fractie. In het Waterschap, behoren alle Dagelijks Bestuurders (DB) ook tot het Algemeen Bestuur (AB). Normaal gesproken zou de nieuwe Dagelijks Bestuurder dus uit de VVD-fractie van het AB gekozen worden, en zou de eerstvolgende op de VVD-lijst aanschuiven in het DB.

De VVD koos er echter voor om via een schimmige constructie een andere VVD’er naar voren te schuiven voor het Dagelijks Bestuur, zonder dat een zittende AB’er van de VVD-fractie daar plaats voor wenste te maken. Door deze constructie moest er ontheffing aangevraagd worden bij de provincie, en krijgt de VVD’er niet één, maar twee personen ter vervanging in het Waterschapsbestuur: een DB’er die geen AB’er is, en daarnaast nog een AB’er. De VVD werd hierop door de oppositie verweten het Waterschap als baantjesmachine te gebruiken.

Ronald Schonberger heeft bij de AB-vergadering van woensdag 13 september namens de gezamenlijke fractie van De Groenen en de Piratenpartij via vragen andere fracties mogelijkheid gegeven om aan te geven niet van een dergelijke constructie gebruik te maken. Hier werd instemmend op gereageerd, dus wij vertrouwen erop dat de rest van het DB intact zal blijven, en andere coalitiepartijen het ontstane precedent niet gebruiken om hun DB’er uit het AB te laten stappen en zo een extra partijgenoot aan het Algemeen Bestuur van het Waterschap toe te voegen.

Het mag duidelijk zijn dat deze soap geen schoonheidsprijs verdient. Volgens ons toont de ontstane situatie des te meer aan, dat functionarissen in het openbaar bestuur (in dit geval de Dagelijks Bestuurders) altijd via een open en transparante sollicitatieprocedure zouden moeten worden benoemd, waarbij nadrukkelijk ook mensen kunnen solliciteren die geen lid zijn van een politieke partij. Ook bij de 98% van de bevolking die geen lid is van een politieke partij lopen veel capabele bestuurders rond. Bovendien kunnen volksvertegenwoordigers (in dit geval de AB’ers) hun controlerende taak beter uitvoeren, wanneer de bestuurder die ze moeten controleren, geen partijgenoot is.

Categorie: Democratie, Nieuws, Waterschap Amstel-, Gooi- en Vechtstreek

  • ANBI
  • Privacybeleid
  • Organisatie
  • Kalender
  • Vacatures
  • Notulen
CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication 2010 – 2022 Piratenpartij Nederland