Piratenpartij: Ook vluchtelingen en expats verkiesbaar

De Piratenpartij heeft een eerste overwinning binnengehaald in haar campagne om alle Amsterdammers een stem te geven in de lokale democratie. Als het aan stadsdeel West ligt zijn bij de verkiezingen volgend jaar ook expats en vluchtelingen verkiesbaar in de stadsdelen. Dat is het resultaat van een motie van de Piratenpartij in de bestuurscommissievergadering van 12 september, die op steun kon rekenen van de PvdA, GroenLinks en de SP. Fractievoorzitter in West Jelle de Graaf: “Het is niet van deze tijd dat je geboorteplaats, paspoort of status bepaalt of je mee mag doen in onze maatschappij. Amsterdammer ben je als je hier woont, echt onderdeel van de gemeenschap wordt je als je mee mag doen aan de verkiezingen. Dat zou voor iedereen moeten gelden. Ik kan niet uitleggen dat een Duitse Amsterdammer wel verkiesbaar is, maar een Syrische of Britse Amsterdammer niet.”

Een andere motie van de Piratenpartij om de passieve kiesleeftijd van de stadsdeelcommissies te verlagen naar zestien jaar haalde het net niet, onder andere door een tegenstem van D66. De stadsdelen geven in deze periode advies aan het college over het nieuwe bestuurlijk stelsel van Amsterdam. De Graaf: “Dankzij dit college kan het stadsdeel straks al niets meer dan advies geven, het minste dat we kunnen doen is zorgen dat dit advies zo goed mogelijk weergeeft wat alle bewoners van de buurt vinden.”

Met een voorstel om de Dagelijks Besturen door de gemeenteraad te laten verkiezen, in plaats van door het college probeerde de Piratenpartij het gebrek aan democratische controle in het nieuwe bestuurlijk stelsel te corrigeren. Dankzij tegenstemmen van de coalitiepartijen lukte dit helaas niet.

De afgelopen jaren werkte de Piratenpartij aan verschillende vernieuwingen van de Amsterdamse democratie. Zo lanceerden ze online-platform ‘De Stem van West’, waar bewoners rechtstreeks onderwerpen op de politieke agenda kunnen stemmen en initieerden de Piratenpartij het eerste bewonersforum van de stad, waar een gelote groep bewoners tot advies kwam over drukte rondom de Hallen. Jelle de Graaf: “We kunnen het vernieuwen van de democratie niet aan populistisch rechts overlaten. Als we een diverse en inclusieve stad willen zullen we ook naar de manier waarop we de democratie vormgeven moeten durven kijken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *