1. Jelle de Graaf
Jelle de Graaf (28) is de lijsttrekker van de Piratenpartij Amsterdam. Sinds 2014 zit hij als eerste volksvertegenwoordiger van de Piratenpartij in Nederland in de bestuurscommissie van Amsterdam West. Daar zet hij zich in voor radicale democratisering van het lokaal bestuur, steun en ruimte voor burgerinitiatieven en het beschermen van burgerrechten.
Successen behaalde hij onder meer als initiator van het eerste bewonersforum van de stad en initiatiefnemer van de ‘Stem van West’ waardoor bewoners zonder tussenkomst van politici zelf onderwerpen op de politieke agenda kunnen zetten. Jelle: “Te vaak staan partijpolitieke belangen nog in de weg van goede beslissingen. Daarom zet ik me in om de invloed van bewoners te vergroten. Een rechtvaardige, sociale en duurzame stad begint met het vernieuwen van de democratie.”
Als jongerenwerker in Vrijburg Amsterdam ondersteunt Jelle een gemeenschap van jongeren die gezamenlijk de verantwoordelijkheid dragen voor een ruimte, en alles dat daar gebeurt. Als medeoprichter van ‘De Meent’, het Nederlandse platform voor commoners, zet hij het coöperatieve gedachtegoed ook buiten de politiek op de maatschappelijke agenda.
2. Matthijs Pontier
Matthijs Pontier (32) is wetenschapper en activist. Hij is al jaren actief voor de Piratenpartij en was eerder onder andere lijsttrekker bij de Europese verkiezingen. Sinds 2015 is hij duolid in het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht.
Matthijs: “Persoonlijke vrijheid en het recht op zelfbeschikking, zowel in de fysieke als de digitale wereld, zijn mijn belangrijkste drijfveer. De invloed van de informatierevolutie op alle aspecten van ons leven vormt een rode draad door mijn werk.” In al zijn bezigheden is Matthijs maatschappelijk betrokken. Bij de Vrije Universiteit hield hij zich als wetenschapper bezig met ethische vraagstukken in de zorgtechnologie en in de ondernemingsraad zette hij zich in voor democratisering van het hoger onderwijs. Maar ook buiten het hoger onderwijs zet Matthijs zich in voor democratisering, zoals bij stichting Meer Democratie. Als oprichter van Drugs in Debat en bestuurslid van Stichting Drugsbeleid en ENCOD zet hij zich in voor een open debat over drugs.
In de gemeenteraad gaat Matthijs zich focussen op het beschermen van Amsterdam als vrijplaats, en het vormgeven van de digitale stad. Naast zijn kandidatuur voor de gemeenteraad is Matthijs ook woordvoerder van de Piratenpartij Nederland in de campagne tegen de Sleepwet.
3. Lennon Fokkens
Lennon Fokkens (23) is student. Hij groeide op een in een door en door rood nest en is van jongs af aan politiek en maatschappelijk betrokken. Zo richtte hij op zijn zevende voor een basisschoolproject ‘de Communistische Kinderpartij’ op. Het deed haar groot verdriet dat die het verloor van de ‘Partij voor Alles’. Maatschappelijk actief is Lennon als vrijwilliger bij Scouting Nederland.
Met de Piratenpartij vond Lennon eindelijk een politieke partij waar ze actief voor wilde worden. Lennon: “De Piratenpartij is als enige klaar voor de toekomst. En als jongere weet ik goed hoe belangrijk dat is. Het is bizar om te beseffen dat de gevestigde partijen de invloed van de digitale revolutie nog steeds bagatelliseren. Dat is bijna net zo erg als serieuze volwassen mensen, of dat nou openbare figuren zijn of mijn buren, die durven uit te spreken problemen te hebben met mensen met een andere religie of seksuele voorkeur.”
In de gemeenteraad wil Lennon zich inzetten voor burgerrechten van alle Amsterdammers. Ook wil ze haar voorbeeldfunctie als jonge gekleurde queer gebruiken voor de acceptatie van LGBQTI-ers van kleur, zowel binnen de gekleurde gemeenschap als binnen de rest van Amsterdam.
4. Tjerk Feitsma
Tjerk Feitsma (37) is socioloog van achtergrond en activist van nature. Als oprichter van goede doelenorganisatie Terra Futura realiseerde hij in de afgelopen 8 jaar ruim 80 wereldreddende projecten met medewerking van 30.000 mensen. Als directeur van 2Tango zet hij zich als neurodivergente ervaringsdeskundige in om autistische kinderen, door middel van digitale gebarentaal, te helpen communiceren met hun ouders. In de gemeenteraad wil hij zich inzetten tegen de overname van Amsterdam door multinationals en speculanten. In de gemeenteraad wil hij zich inzetten tegen de overname van Amsterdam door multinationals en speculanten.
5. Leontien Werner-Wafelman
Leontien Werner-Wafelman (57) is kinderarts in Purmerend. Ook heeft ze een polikliniek voor kwetsbare zwangere vrouwen met psychiatrische en psychosociale problematiek helpen opzetten. Haar onvrede over een gebrek aan transparantie in de politiek was een reden om zich hier meer in te gaan verdiepen. De strijd van de Piratenpartij voor privacy in de zorg, tegen slechte beveiliging van het elektronisch patiëntendossier en voor hervorming van het patentrecht brachten haar bij de Piratenpartij. Naast goede lokale zorg wil ze zich inzetten om te zorgen dat kleine initiatieven zonder inmenging van grote bedrijven in Amsterdam kunnen blijven bestaan.
6. Joran Tibor de Jong
Joran Tibor de Jong (20) studeert bestuurskunde & overheidsmanagement met een minor filosofie aan de Vrije Universiteit en de Hogeschool van Amsterdam. In de gemeenteraad wil hij zich inzetten voor het versterken van de lokale democratie door bewoners meer en beter te betrekken bij ontwikkelingen in hun buurt. Dit is iets waar hij zich tijdens de verschillende projecten van zijn studie altijd al hard voor inzet, zoals bij het afval project van Afdeling Schoon in Amsterdam-Oost. Voor de Piratenpartij was hij o.a coördinator van het ophalen van de ‘Agenda van Amsterdam’, die de basis vormt van het verkiezingsprogramma, in de verschillende buurten van de stad. Joran is al jaren actief voor de Piratenpartij. Hij draaide mee in verschillende campagneteams en is het jongste presidium lid ooit.
7. Justin van Horssen
Justin van Horssen (21) studeert applicatieontwikkeling aan het ROC Amsterdam. In Nieuw-West ervaart hij wat er gebeurt met buurten als die zich niet langer verbonden voelen met de rest van de stad. Dit wil hij doorbreken door bewoners meer te betrekken bij wat er gebeurt in hun omgeving. Maatschappelijk bewustzijn is er bij Justin met de paplepel ingegoten. Justin: “Bij het Leger des Heils” heb ik van jongs af aan kennis gemaakt met mensen die niet de beste kansen hebben gehad. Mede hierdoor vind ik het van levensbelang dat iedereen dezelfde mogelijkheden krijgt om zichzelf te ontwikkelen in het individu die hij/zij wil worden.”
8. Doris Voss
Doris Voss (52) is ‘minister’ bij het Ministerie van Tegenspraak. In 2005 zette zij het burgerinitiatief ‘Tijd voor Eten’ op. Doris zet zich in voor gezonde schoolmaaltijden en voedselonderwijs zonder (in)directe bemoeienis van bedrijven zoals Coca-Cola, Danone en Nestlé. Ze werkte verschillende pilots uit voor de overheid en het bedrijfsleven en werkte de afgelopen jaren aan verschillende publicaties over dit onderwerp. Ze kiest consequent de kant van burgers en kleine ondernemers, en trekt ten strijde tegen slecht-controleerbaren publiek-private-samenwerkingen die de regie over schoolkantines, voedselonderwijs en onderzoek naar obesitas preventie hebben overgenomen.
9. Clara Stokhof
Clara Stockhof (30) is filosofiedocent en auteur. In 2014 verscheen haar debuutroman ‘Het verloren jaar’ bij uitgeverij Querido. In 2018 verschijnt haar tweede boek. Clara was betrokken bij het opzetten van vrijwilligersorganisatie BuurtBuik. Deze organisatie haalt bij cateraars, supermarkten en restaurants eten op dat anders weggegooid zou worden en maakt daar gemeenschappelijke maaltijden en voedselpakketten van. Zo tackelt het meerdere problemen als voedselverspilling, stille armoede en eenzaamheid tegelijk.
In de Piratenpartij vond Clara zowel de vrijheid van het liberalisme als het sociale, inclusieve, duurzame waar traditioneel ´links´ gedachtegoed zich door kenmerkt. Clara: “Er is geen partij zo progressief en toekomstgericht als de Piratenpartij!”
10. Teun Gautier
Teun Gautier (50) is uitgever. In 2016 richtte hij de Coöperatie op, een coöperatieve uitgeverij van, voor en door freelancers. Daarnaast is hij voorzitter van Stichting Publeaks en lid van het bestuur van Vereniging Veronica. Hij was directeur van de Groene Amsterdammer, voorzitter van de Raad van Toezicht van Pakhuis de Zwijger en betrokken bij de oprichting van o.a. De Correspondent.
Teun zet zich in al zijn werkzaamheden in voor Transitie. De transitie naar nieuwe vormen van journalistiek en de transitie van gecentraliseerde macht naar bottom-up burgerschap.
11. George van Houts
George van Houts (59) is misschien wel de meest maatschappelijk betrokken acteur van Nederland. Hij studeerde af aan de Toneelschool Amsterdam. Samen met Tom de Ket vormde hij het cabaretduo Van Houts & De Ket. Met Pieter Bouwman maakte hij jarenlang Radio Bergeijk. George is een van de oprichters van DE VERLEIDERS waarmee hij onder andere de voorstellingen Door de bank genomen, Stikken en Slikken en Stem Kwijt maakte.
Na research voor Door de bank genomen startte hij samen met Stichting Ons Geld een burgerinitiatief waarbij het onderwerp geldcreatie op de agenda van de Tweede Kamer werd gezet. George: “Ik ben sinds twee jaar lid van De Piratenpartij en wil me nu graag nuttig maken als lijstduwer omdat het afschaffen van patentrecht, de legalisering van drugs, het aanpakken van de commerciële geldcreatie en de modernisering van de democratie bij mij een gezonde strijdlust aanwakkert.”