Kandidaatstelling Jelle de Graaf

Amsterdam, 29 mei 2017

 

Beste Amsterdammers, lieve Piraten,

Amsterdam is de stad waar twee vrouwen ervoor konden kiezen mijn zusje en mij samen op te voeden, waar ik ook als atheïst in een kerkbestuur kon zitten en ik op school gewoon ‘je’ kon zeggen tegen mijn docenten omdat ze niet boven me stonden, maar naast me. Hier leven mensen uit 177 landen samen. In Amsterdam gaan vrijheid en solidariteit hand in hand.

Onze straten, pleinen en parken raken steeds meer gecommercialiseerd. Kleinschalige en creatieve initiatieven zijn hier de dupe van. Kille bezuinigingen hebben de zorg en het onderwijs verschraald. Dat er zo goed als geen betaalbare woning is te vinden tast de diversiteit en cohesie van de stad aan. De maatschappij verhardt, racisme is een dagelijks onderdeel geworden van de politiek en de democratie wordt uitgehold. Wereldwijde problemen als klimaatverandering en oorlog raken ons allemaal.

De gevestigde partijen en instituties lijken geen oplossingen te bieden.

Steden als Barcelona en Napels tonen een alternatief. Ze inspireren mij door te laten zien wat er gebeurt als betrokken bewoners, activisten en vernieuwende politici samen durven te werken. Ook in Amsterdam kunnen wij het publieke domein terugeisen, menselijkheid centraal stellen en de stad samen gaan vormgeven.

Verandering komt van onderen.

Sanctuary cities nemen immigranten in bescherming en vangen vluchtelingen op. Duizenden mensen komen samen om zelf duurzame energie op te wekken en hun voedsel te verbouwen. Studenten en docenten toonden in het Maagdenhuis hoe het hoger onderwijs van de toekomst eruit kan zien.

Als fractievoorzitter in Amsterdam West heb ik laten zien de stad samen met bewoners van onderaf te kunnen veranderen. Ik heb het eerste bewonersforum van Amsterdam geïnitieerd, belangrijke bewonersinitiatieven in een tijd van bezuinigingen overeind gehouden en ervoor gezorgd dat West het eerste stadsdeel is waar bewoners zelf onderwerpen op de politieke agenda kunnen zetten.

Graag ga ik daar de komende jaren samen met jullie mee door. Daarom stel ik me kandidaat als politiek leider van de Piratenpartij Amsterdam.

Jelle de Graaf

Meer informatie,  zoals een uitgebreide visie op de stad en de verhalen van Amsterdammers die ik verzamel kun je vinden op mijn campagnewebsite http://jelledegraaf.amsterdam

 

Biografie:

Maatschappelijk Actief

Als jongerenwerker in Vrijzinnig Centrum Vrijburg ondersteun ik een zelforganiserende jongerengemeenschap. Ik organiseer verdiepende en creatieve activiteiten. Zo organiseerden we eerder dit jaar een goddeloze dienst met de twintigers en maken we met een groep jonge tieners een korte film. Mijn duurzame idealen breng ik in de praktijk met het voedselbos dat ik in de tuin van Vrijburg ben gestart. Verder heb ik vanaf mijn zestiende diverse vrijwilligersfuncties gehad. In Vrijburg was ik bestuurslid en gaf ik leiding aan tienergroepen en reizen. Voor Stichting Terra Futura heb ik verschillende korte films gemaakt voor www.dewereldredden.nl. Als mede-oprichter van ‘de Meent’, een platform voor commoners, zet ik me in om het commons-gedachtegoed te verspreiden in Nederland.

Politiek actief

Sinds 2013 ben ik politiek actief voor de Piratenpartij. Ik schreef mee aan het verkiezingsprogramma voor Amsterdam en werd lijsttrekker in West. Maart 2014 werd ik daar gekozen als eerste volksvertegenwoordiger van de Piratenpartij in Nederland. Ik maak me hard voor het versterken van de lokale democratie, het ondersteunen van plaatselijke initiatieven, het beschermen van burgerrechten en het verduurzamen van de stad. Hierin zoek ik de samenwerking met de bewoners van West, plaatselijke organisaties en andere politieke partijen. Achter de schermen heb ik verschillende rollen gehad binnen de Piratenpartij. Zo was ik landelijk was ik verantwoordelijk voor het organiseren van de lijsttrekkersverkiezingen voor de afgelopen Kamerverkiezingen en mediator bij het tot stand komen van de nieuwe statuten. Ervaring met campagnevoeren heb ik als campagneleider in Noord-Holland bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 en in het eerste campagneteam voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

Voorgeschiedenis

Op 31 maart 1989 werd ik geboren in de Pijp, vrij snel daarna verhuisden we naar de Rivierenbuurt waar ik tot mijn achtiende heb gewoond. Samen met mijn zusje ben ik daar door mijn twee moeders, hartsvriendinnen, grootgebracht. Mijn middelbare school heb ik zo snel mogelijk afgemaakt zodat ik mijn droom, het maken van films, kon najagen. Na het behalen van mijn HAVO-diploma op het Montessori Lyceum heb ik Audiovisuele Media gestudeerd. Ik liep er tegenaan dat ik niet alleen iets leuks, maar ook iets nuttigs voor de maatschappij wilde doen en ben na een tussenjaar politicologie gaan studeren aan de Universiteit van Amsterdam. De ontdekking en behandeling van een hersentumor zorgden ervoor dat ik mijn studie een jaar heb moeten pauzeren. Kort nadat ik deze hervatte werd ik actief voor de Piratenpartij. Als volksvertegenwoordiger bleek het niet mogelijk het opzetten van een politieke beweging te combineren met een fulltime studie en heb ik me volledig op mijn werk voor de stad gericht. Sinds 2016 ben ik naast de politiek jongerenwerker in Vrijzinnig Centrum Vrijburg.