Lokale democratie zou burgers de mogelijkheid moeten bieden serieuze invloed uit te oefenen op het beleid van de stad waarin ze wonen. In de praktijk hebben politieke partijen vaak het eerste en het laatste woord en moeten burgers na een verkiezing vier jaar wachten voor ze weer gehoord worden. Dat kan en moet anders. De Piratenpartij wil de Amsterdamse democratie versterken en uitbreiden door te investeren in nieuwe democratische vormen om zo de burger weer bij het beleid te betrekken. De stad is van de mensen die er wonen!
- De agenda van de gemeenteraad wordt samengesteld mét bewoners: online platform De Stem van Amsterdam wordt gebruikt om minimaal één idee per raadscommissievergadering bottom-up te agenderen.
- Als genoeg Amsterdammers dat willen kan een bewonersforum, met daarin een goede afspiegeling van de bevolking, over specifieke onderwerpen besluiten.
- Het burgerinitiatief, volksinitiatief en referendum blijven bestaan voor gemeentelijk beleid en worden bindend. Kiesdrempels worden afgeschaft, omdat deze verstorend werken op het stemgedrag.
- Bewoners krijgen het laatste woord over de gemeentebegroting. Er komt een begrotingsforum van gelote bewoners die de begroting kunnen terugsturen naar de gemeenteraad.
- Bestuurscommissies met lokaal mandaat worden niet afgeschaft maar krijgen juist meer bevoegdheden, om lokaal maatwerk in beleid mogelijk te maken en politiek dichtbij bewoners te brengen.