• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud

Piratenpartij Amsterdam

Voor de stad van morgen

  • Actueel
  • Bestuur
  • Agenda
  • In de media
  • Contact

Archief artikel — iamsterd.am

Wat heeft Amsterdam te verbergen?
Wij maakten zichtbaar waar Amsterdam je registreert… en vervolgens verzwijgt wat er met je gegevens gebeurt.

De Piratenpartij Amsterdam eist meer privacy voor burgers en meer openheid van machthebbers. Want terwijl zij het recht nemen om ons steeds meer te bespieden, geven ze zelf steeds minder prijs.

Met onze actie iamsterd.am draaien we deze trend eens om. We gingen we de straat op en plaatsten 10 waarschuwingen die de ware aard laten zien van het databeest dat Amsterdam heet.

  1. Kentekenparkeren
  2. OV-chipkaart
  3. Huisvuilregistratie
  4. ICT-beveiliging
  5. Registratie SOA-testen
  6. Kosten Schijnveiligheid
  7. Privacy Cameratoezicht
  8. Huiszoekingen Belastingdienst
  9. Passeerderstoegang NS-stations
  10. Wifi-Tracking

1. Kentekenparkeren

Meer foto's na de klik
Sinds vorig jaar is het verplicht om je kenteken in te voeren als je in Amsterdam wilt parkeren.

Al snel bleek dat deze gegevens worden gedeeld met de Belastingdienst, in tegenstelling tot de bewering van de Gemeente Amsterdam. Ook de politie vraagt toegang tot deze gegevens voor opsporing. Er is hier dus sprake van function creep, oftewel doelverschuiving.

De Piratenpartij Amsterdam wil anoniem parkeren weer mogelijk maken.

➨ Bestel de stickers en plak ze op de Cition-parkeerautomaten in Amsterdam.

2. OV-chipkaart

Meer foto's na de klik
De OV-chipkaart kent veel problemen. De chip in de kaart slaat al onze gegevens op en geeft deze af zodra we in- en uitchecken.

De politie vraagt deze gegevens vaak op voor opsporing. Ook bij de anonieme OV-chipkaart is privacy alleen gegarandeerd als er met contant geld kan worden betaald. Met korting reizen is dan niet mogelijk.
Uit onderzoek blijkt dat politie en justitie regelmatig gebruik maken van onze gegevens.

De piratenpartij wil ervoor zorgen dat mensen controle kunnen houden over hun eigen gegevens en deze gegevens niet onnodig worden doorgespeeld aan politie en justitie.

➨ Bestel de stickers en plak ze op de OV-chipkaartlezers in Amsterdam.

3. Huisvuilregistratie

Meer foto's na de klik
Overal wil de gemeente ons controleren. In Amsterdam Noord kan je alleen huisvuil weggooien met een huisvuilpas die gelinkt is aan je persoon. Zodra er vuilnis in de container wordt gegooid, wordt het opgeslagen in een elektronische database.

Net zoals bij de OV-chipkaart kunnen politie en justitie deze gegevens tegen je gebruiken. Straks staat de politie ook op jouw stoep omdat je te weinig vuilnis hebt weggegooid. De verwachting is dat deze huisvuilregistratie later uitgebreid wordt naar andere delen van de stad.

De piratenpartij wil voorkomen dat de controledrift van de gemeente verder wordt gevoed door ook het afval dat we weggooien te registreren.

➨ Bestel de stickers en plak ze op de huisvuilcontainers in Amsterdam-Noord.

4. ICT-beveiliging

Meer foto's na de klik
De Gemeente Amsterdam faalt regelmatig met ICT-projecten. De privacy van Amsterdammers is hierbij in het geding.

In 2011 bleek het digitaal loket van de gemeente Amsterdam zo lek als een mandje. Persoonlijke gegevens van Amsterdammers waren gemakkelijk in te zien en zelfs te wijzigen. Pieter Hilhorst (PvdA) deed hier onlangs nog een schepje bovenop: Eerst keerde hij miljoenen teveel uit om deze terug te eisen en vervolgens publiceerde hij per ongeluk de persoonlijke gegevens van de gedupeerden .

Bij de Piratenpartij hebben we WEL kaas gegeten van ICT. Daarom willen we de ICT systemen van de gemeente Amsterdam grondig herzien. Amsterdammers moeten direct inzicht kunnen krijgen in de eigen gegevens.

➨ Print het bordje uit (origineel of A4) en hang hem op in het Gemeentehuis en de stadsdeelkantoren.

5. Registratie SOA-testen

Meer foto's na de klik
Als je een SOA hebt, hang je dat liever niet aan de grote klok. Bij de Piratenpartij vinden wij het daarom belangrijk dat iedereen anoniem een SOA-test moet kunnen afnemen.

Dit is nu niet het geval. Wanneer je een afspraak maakt bij de GGD voor een SOA-test moet je veel persoonlijke gegevens invullen. Ook verplicht hun digitale formulier je om in te vullen wanneer je seks hebt gehad, wat voor soort seks en of ervoor betaald is. Deze gegevens worden opgeslagen in een database. Wist je dat deze databases regelmatig gehackt worden? Je weet dus niet waar deze gegevens terecht komen en of ze verkocht worden aan de hoogste bieder.

De Piratenpartij wil dit risico voorkomen door anonimiteit te waarborgen.

➨ Print het bordje uit (origineel of A4) en hang hem op de SOA-poliknliniek in Amsterdam.

6. Kosten Schijnveiligheid

Meer foto's na de klik
Nederland is gelukkig een van de veiligste landen ter wereld en wordt ieder jaar veiliger. Toch voeren we steeds meer dure veiligheidsmaatregelen in, die in de praktijk niet blijken te werken.

Zo is het plaatsen van camera’s totaal niet effectief maar wel peperduur. Camera’s zorgen er niet voor dat criminaliteit verdwijnt, maar dat die verschuift. Berekenende criminelen weten waar de camera’s hangen en stellen hun handelingen hier op af. We geven per jaar aan één camera 15.000 euro uit. Exclusief personeelskosten. Weet jij hoeveel camera’s er in Amsterdam hangen en hoeveel we kunnen besparen als we ze van de hand doen?

De Piratenpartij vindt dat de belastingbetalende burger inzicht moet krijgen in de gemeentelijke uitgaven zodat het duidelijk is waar zijn geld naartoe gaat.

➨ Print het bordje uit (origineel of A4) en hang hem onder de beveiligingscamera’s van de Gemeente Amsterdam.

7. Privacy Cameratoezicht

Meer foto's na de klik
Het ophangen van camera’s is duur en ineffectief. Ondertussen worden we in Amsterdam massaal bespied. Amsterdam hangt vol met camera’s, waarvan de beelden worden opgeslagen. Het is niet duidelijk wie deze beelden te zien krijgen.

Voor een toerist op de Wallen is dit natuurlijk een onprettig idee, maar ook Amsterdammers hebben reden genoeg om zich zorgen te maken. Wat als je naar Dubai op vakantie gaat en daar opeens wordt opgepakt omdat ze over beelden beschikken waarop je een jointje rookt?

De Piratenpartij wil duur en ineffectief cameratoezicht in Amsterdam drastisch inperken.

➨ Print het bordje uit (origineel of A4) en hang hem onder de beveiligingscamera’s van de Gemeente Amsterdam.

8. Huiszoekingen Belastingdienst

Meer foto's na de klik
Veel Amsterdammers ontvangen bovenop hun inkomen een toeslag, zoals AOW, zorgtoeslag, huurtoeslag, bijstand of kinderbijslag.

Als je een toeslag of uitkering ontvangt, moet je tegenwoordig onaangekondigd huiszoekingen van de Belastingdienst accepteren. Weiger je dit dan verlies je direct de helft van je uitkering.

De Piratenpartij vindt dat de privacy van burgers gerespecteerd moet worden.

➨ Print het bordje uit (origineel of A4) en hang hem op bij de toeslagenservicepunten in Amsterdam.

9. Passeerderstoegang NS-stations

Meer foto's na de klik
De NS is van plan stations alleen nog maar toegankelijk te maken voor OV-chipkaart houders en mensen met een ‘passeerdersticket’.

Dat betekent dat mensen zonder pasje het station niet meer in kunnen. Anoniem door het station bewegen wordt hiermee onmogelijk gemaakt. Dit is een onnodige en ongewenste vrijheidsinperking.

De piratenpartij wil dat stations vrij toegankelijk blijven zodat mensen zich vrij kunnen bewegen in de publieke ruimte.

➨ Print het bordje uit (origineel of A4) en hang hem op in de Amsterdamse NS-stations die binnenkort met poortjes worden afgesloten.

10. Wifi-Tracking

Meer foto's na de klik
Wist je dat het Wifi-signaal van jouw mobiele telefoon wordt gebruikt om te kijken hoelang jij in bepaalde winkels doorbrengt? En welke route je precies volgt? Dit gebeurt ongevraagd en heet Wifi-Tracking.

De Piratenpartij vindt dat dit niet zomaar kan. Als winkeliers dit willen doen, zullen ze daar van ons eerst toestemming voor moet vragen.

➨ Print het bordje uit (origineel of A4) en hang hem op in het winkelgebied rond de Kalverstraat.

Media

Deze actie was onder andere te zien op Geenstijl, Flabber en AT5.

 

Help mee!

Vind jij het ook zo’n enge gedachte dat je overal wordt geregistreerd en het onduidelijk is wat er met je gegevens gebeurt? Zo kan jij helpen om onze waarschuwingen nog zichtbaarder te maken:

  • Deel deze actie op social media
  • Bestel de stickers, print de bordjes en hang ze op
  • Steun de Piratenpartij Amsterdam met een donatie of je stem. Want onze missie voor meer privacy en meer transparantie gaat ook na de verkiezingen natuurlijk gewoon door.
Foto’s door Esther Flooriamsterd.am is ©by Piratenpartij Amsterdam iamsterd.am logo
  • ANBI
  • Privacybeleid
  • Organisatie
  • Kalender
  • Vacatures
  • Notulen
CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication 2010 – 2023 Piratenpartij Nederland