Alles Over De Lijsttrekkersverkiezing Van De PPA

Beste Piraten,

De Kiescommissie is druk in de weer met de verkiezing van een lijsttrekker van de Amsterdamse Piratenpartij. Lees hier meer over de Kiescommissie.

De vacature staat inmiddels een tijdje online. En jullie hebben nog tot vrijdag 2 juni de tijd om jezelf te kandideren. Ga jij de uitdaging aan?  De aanmeldingen lopen binnen, we hebben een aantal goede kandidaten binnengekregen!

We hebben jullie als leden en Piraten gevraagd naar jullie input: wat moet een lijsttrekker van de Amsterdamse Piratenpartij allemaal kunnen? Wat voor mens zoeken jullie? Lees die oproep hier terug. Die input hebben wij verzameld in een profielschets. Die lees je onderaan dit artikel.

In deze update willen we jullie meenemen in het proces. Hierboven zie je wat we al gedaan hebben, maar wat gebeurt er de komende weken allemaal?

De komende dagen doen wij onderzoek naar de mensen die zich kandidaat hebben gesteld. Als de Kiescommissie besluit dat de kandidaat voldoet aan de eisen, is de kandidaatstelling compleet. Zodra we de hele lijst hebben, brengen we de kandidaten op de hoogte dat hun kandidaatstelling is goedgekeurd, en publiceren we de lijst op deze site.

Dan gaat het hard. De kandidaten hebben tot 14 juni de tijd om een gloedvolle pitch te schrijven, die wij online zullen publiceren. In de week van 12 juni organiseren wij sollicitatiegesprekken met alle kandidaten.

Op donderdag 22 juni vindt het grote lijsttrekkersdebat plaats (kalender/Facebook event), in onze stamkroeg Checkpoint Charlie. Jullie zijn allemaal uitgenodigd, en neem vooral ook al je vrienden en familie mee! Let op: jullie kunnen vragen bedenken aan de kandidaten, die je kunt insturen naar thomas [at] piratenpartiij [dot] nl.

Op zondag 25 juni organiseert de PPA een Speciale ALV waarop jullie de lijsttrekker kiezen. Dit wordt een bijzondere dag. Iedereen is welkom, maar alleen leden kunnen meestemmen. Hoe word ik lid?

De dag begint met het uitdelen van het verslag van de Kiescommissie. Dit zal mondeling worden toegelicht door Thomas. Na deze presentatie krijgen jullie even de tijd om het verslag rustig te lezen. In dit verslag vertellen wij over onze ervaringen met de kandidaten, en geven wij jullie een indruk van de profielen. Na deze presentatie begint het stemmen. Let op: tijdens deze zondag is er geen gelegenheid meer om de kandidaten te bevragen. Als je nieuwsgierig bent kun je naar het debat komen, en je kunt de kandidaten zelf ook altijd benaderen voor vragen. Op hun kandidaatspagina publiceren wij zoveel mogelijk contactgegevens van de kandidaten zodat jullie ze de kleren van het lijf kunnen vragen.

Hoe verloopt de stemming? De Kiescommissie en het Bestuur hebben besloten dat alleen leden kunnen stemmen op de nieuwe lijsttrekker. Wil je meebeslissen over de politiek leider van de Amsterdamse Piraten? Je kan tot  de ochtend van 23 juni nog lid worden. Doe dat dus snel!

Op de dag van de verkiezing hanteren wij een lijst met leden en lidnummers. Om je stembiljet te krijgen moet je je kunnen identificeren, en je lidnummer weten. Neem dus iets van identificatie mee, en zoek van te voren even op wat jouw lidnummer ook weer is!

Mocht je willen stemmen maar kan je zelf niet aanwezig zijn? Dan kun je hiervoor een ander lid machtigen. Doe dit door het lid een getekende verklaring te geven waarop staat dat die gemachtigd is namens jou te stemmen op de ALV van 25 juni 2017. Naast de handtekening is ook het lidnummer verplicht! Per lid kan er maximaal één machtiging worden gegeven.

Hoe tellen we de stemmen? De Kiescommissie en het Bestuur hebben besloten voor de ‘Eurovisie Plus 1’ methode te gaan. Dit is het makkelijkst uit te leggen door een voorbeeld: als er 4 kandidaten zijn, geef je 1 punt aan de minst goede kandidaat, 2 aan diegene die je net iets beter vindt, 3 punten aan de kandidaat die jij bijna de beste vindt, en 5 punten aan jouw favoriet. Bij een gelijkspel tussen twee favorieten zullen we nogmaals stemmen, met alleen die twee. Op de dag zelf zal een speciale Telcommissie de procedure nauwlettend begeleiden, en de stemmen tellen. Voor de dag over is zullen we de winnaar bekend maken. De gedetailleerde resultaten van de telling zullen opgeslagen worden door het Bestuur, en op aanvraag beschikbaar blijven voor leden.

Op zondag 2 juli zal de Kiescommissie een evaluatieverslag publiceren. In dit stuk zullen wij op kritische wijze terugkijken op ons werk, en op het geleverde resultaat.

En nu het belangrijkste: waar letten wij op bij het beoordelen van de kandidaten? Hieronder volgt de profielschets. We zullen deze schets hanteren als meetlat, voor zover dat mogelijk is. Dat betekent dat we op deze punten ook weer terugrapporteren naar jullie toe in ons verslag. De regel is: we proberen zoveel mogelijk toetsbare eigenschappen te gebruiken.

 

 1. Hoeveel weet de kandidaat van de Amsterdamse politiek?
 2. Wat voor inzichten heeft de kandidaat over het Piratengedachtegoed?
 3. Hoeveel weet de kandidaat over de stad?
 4. Hoeveel weet de kandidaat over bestuurskunde/staatsrecht?
 5. Hoe kijkt de kandidaat naar mensen, en in de spiegel?
 6. Wat voor media-ervaring, mediawijsheid en mediaslimheid heeft de kandidaat?
 7. Op welke kernpunten wil de kandidaat zich écht inzetten?
 8. Hoe ligt het politieke kompas van de kandidaat?
 9. Hoe bouwt de kandidaat draagvlak, samenwerkingen?
 10. Hoe communiceert de kandidaat? Wat voor gesprekspartner is de kandidaat?
 11. Hoe charismatisch, analytisch, creatief is de kandidaat?
 12. Wat voor leefervaring heeft de kandidaat?
 13. Wat is de ambitie van de kandidaat als mens?
 14. Waar ziet de kandidaat de partij over 10 jaar?
 15. Hoe zelfkritisch is de kandidaat?
 16. Hoe ziet het netwerk van de kandidaat eruit?
 17. Hoe concreet zijn de plannen van de kandidaat?
 18. Wat voor campagne-ervaring heeft de kandidaat?
 19. Hoe denkt de kandidaat over andere partijen en bewegingen?
 20. Wat heeft de kandidaat geleerd van eerdere ervaringen als kandidaat?

 

Bedankt voor het lezen, lieve Piraten. Wij spreken elkaar later deze week weer, als wij de kandidatenlijst compleet hebben.

Namens de Kiescommissie,

Thomas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *