In de ideale stad van de Piratenpartij wonen mensen met verschillende achtergronden en inkomens in dezelfde buurten, straten en trappenhuizen. In Amsterdam is daar steeds minder sprake van. Daarnaast wordt de stad geplaagd door extreme woningschaarste, een tekort aan sociale huurwoningen en door speculatie opgedreven torenhoge huurprijzen in de vrije sector. De Piratenpartij wil een stad met een passende woning voor elke Amsterdammer, een gedeelde stad waarin iedereen welkom is en waar er niet met onze huizen wordt gespeculeerd.
- Er komt een gemeentelijke wooncoöperatie waar bewoners mede-eigenaar van zijn. Door woningen in de stad terug te kopen herstelt deze wooncoöperatie de balans in de stad.
- We breiden de taken van de woningcorporaties en coöperaties uit om te zorgen dat huizen die nu nog in de vrije sector zitten, of na het verhuizen van bewoners in de vrije sector vallen, ook door hen kunnen worden verhuurd voor tussen de 700 en 1000 euro.
- We streven ernaar dat elke wijk, buurt en straat in Amsterdam een verhouding krijgt van 65 procent sociale huurwoningen, 25 procent middenhuur door corporaties en coöperaties
- Ouderen kunnen in hun buurt blijven wonen. Corporaties mogen niet langer begane grondwoningen los verkopen
- De leegstandsboete gaat gelden per vierkante meter en neemt exponentieel toe naarmate een pand langer leegstaat. Gedeeltelijke leegstand wordt dus ook beboet. Dit stimuleert pandeigenaren om bij (tijdelijke) leegstand het pand beschikbaar te stellen voor kunstenaars, startende ondernemers of als studentenwoningen.
- Net als in Wageningen gaat de gemeente garant staan voor de hypotheek van woongroepen. Zo kunnen ook mensen met een lager inkomen gezamenlijk een woongroep starten.