Talloze Amsterdammers zetten zich in voor hun directe omgeving. Als vrijwilliger, sociaal-ondernemer, alleen of in een coöperatief organiseren zij de lokale zorg, wekken ze duurzame energie op of geven ze vorm aan hun buurt. Niet grote bedrijven of de gemeente maar deze betrokken bewoners maken Amsterdam wat zij is. De Piratenpartij zet zich in voor een gemeente die hen de steun en ruimte geeft die ze verdienen.
- Er komt een loket bewonersparticipatie, waar bewoners worden geholpen met maatschappelijke initiatieven.
- Er komen door de hele stad buurtbudgetten waar bewoners online de prioriteiten kunnen bepalen en groepen bewoners initiatieven zelf aan die prioriteiten toetsen. Door matchfunding verdubbelen we gecrowdfunde bedragen van maatschappelijke initiatieven.
- Right to Bid is het recht van een groep buurtbewoners om een pand of een stuk grond te kopen (zoals een supermarkt of een buurthuis). Right to Challenge is het recht van buurtgemeenschappen om maatschappelijk diensten of publieke taken over te nemen. Right to Plan is het recht van een groep buren om de ontwikkeling/inrichting van een stukje stad zelf te doen. Al deze ‘buurtrechten’ moeten de hoogste prioriteit hebben in stedelijk beleid.
- Binnen de begroting wordt een vast budget gereserveerd voor maatschappelijke initiatieven, zoals het Right to Bid en Right to Challenge. Zo voorkomen we dat betrokken bewoners de strijd moeten aangaan met professionele ambtenaren over hoe gemeenschapsgeld wordt uitgegeven.