Met de actie iamsterd.am lieten we zien dat je in Amsterdam overal ongevraagd wordt bespied en geregistreerd, terwijl het onduidelijk is waar die data naartoe gaat. Databeest Amsterdam heeft er sinds kort een zorgwekkende dataverzamelaar bij: De scanauto van Cition.
Deze auto scant de nummerborden van alle geparkeerde auto’s in Amsterdam. Met vijf scanauto’s tegelijk die elk 1500 nummerborden per uur scannen, wordt in razend tempo geregistreerd waar in Amsterdam onze auto’s geparkeerd staan.
Wie erop vertrouwt dat deze gegevens alleen worden gebruikt om te controleren of er parkeergeld betaald is, komt bedrogen uit. Zo bleek dat de Belastingdienst deze gegevens krijgt om lease-rijders te beboeten voor het privé-gebruik van hun bedrijfsauto. Ook bleek deze praktijk in misleidende privacy-statements te worden verzwegen.
Wie controleert de controleurs? Wat zou er nog meer voor ons worden verzwegen? Waarom zouden wij het goedvinden dat machthebbers ons systematisch bespieden als zij ons vertrouwen net zo systematisch schaden? Als die overheid ons ongevraagd gaat scannen, is het dan niet de hoogste tijd dat we ze eens terugscannen?
De Piratenpartij regelde 3 GPS-trackers, plaatste ze op de scanauto’s van Cition en publiceerde de live locaties op Geenstijl. Zo kunnen wij eens hun bewegingen volgen in plaats van andersom, als is het maar voor één dag.
Met deze actie wil de Piratenpartij een statement maken dat het parkeerbeleid in Amsterdam op de schop moet. De Piratenpartij wil dat er een einde komt aan de voortdurende verzameling van persoonsgegevens en verhoging van parkeertarieven.
Gisteren plaatsten we trackers op scanauto 1 en 2, waarvan hieronder de screendumps en, voor nerds zoals wij, hier de datadumps (data scanauto 1, data scanauto 2).
Vandaag plaatsten we nog een tracker. De live locaties van alle trackers zijn live te volgen via Geenstijl.
Route donderdag 13 maart – Scanauto 1
Route donderdag 13 maart – Scanauto 2